Изследователи установиха, че можете да заведете кон до корито с вода и да го убедите да пие, ако наградата, която ще получи след това, е достатъчно голяма.

Ново проучване показва, че конете са по-интелигентни, отколкото се смяташе досега. Според предишни теории мозъците на конете реагират само на незабавни стимули и не са достатъчно сложни, за да разработват стратегии. Сега обаче изследователите си доказват обратното. 

В изследването участват 20 коня, които първо са били възнаградени с лакомство за докосване на лист с носа си.

На втория етап изследователите въвеждат „стоп-светлина“ и правилото е променено така, че наградата да се дава само ако те докоснат листа, докато светлината е изключена.

Това не променя поведението на конете и те продължават да докосват картата, независимо от състоянието на светлината. Това е така, докато правилата не се променят за трети път.

 

На последния етап изследователите въвеждат наказание от 10 секунди за докосване на картата, докато свети стоп-светлината.

Екипът наблюдава бърза корекция в поведението на конете, след като вече имало цена за грешка, като всички те бързо се научили да играят по правилата, за да избегнат прекъсването, казват изследователите.

„Очаквахме представянето на конете да се подобри, когато въведохме тайм-аут, но бяхме изненадани от това колко незабавно и значително беше подобрението“, каза водещият изследовател Луиз Еванс пред Би Би Си.

Изследователите смятат, че фактът, че конете са се адаптирали толкова бързо, показва, че през цялото време са разбирали правилото за стоп-светлината, но не са имали причина да го спазват, когато не е имало последици за грешното му прилагане.

„Изследването, публикувано в списанието Applied Animal Behaviour Science, показва, че конете са по-напреднали в когнитивното си развитие, отколкото им се приписва“, заяви д-р Кари Иджичи, старши изследовател по конете.