Повече от половината жители на Каталуния са против отделянето й от Испания, сочи ново проучване в областта. Снощи стотици хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да подкрепят испанското единство.

Повече от 2 хиляди служители на автономията и областта трябва да се върнат на работа. Очакванията са централната власт да изпрати в провинцията свои представители, които да поемат контрола над вътрешните работи, икономиката, социалната сфера и енергетиката.

Държавният секретар на административното деление пък ще влезе в Областната управа.

Работният ден обаче започна без появата нито на Пучдемон, нито на тези, които трябва да го заместят начело на Каталуния. В центъра на града има много полиция, журналисти и симпатизанти и на двата лагера - за независимост и за единна Испания.

Обявената за днес стачка отпада, но утре може да има гражданско неподчинение, съобщава специалният пратеник на bTV Новините Рада Домусчиева.

Междувременно медиите вече спекулират ще получи ли сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон убежище в Белгия, след като белгийският държавен секретар намекна, че това е възможно, а малко след това премиерът на страната бе категоричен, че подобно предложение въобще не е на дневен ред.

Белгия също е разтърсвана от регионални противоречия и според някои наблюдатели евентуално успешно обособяване на независима Каталуния може да засили сепаратизма и на нейна територия.

Испанският външен министър заяви, че Пучдемон ще може да се яви на изборите през декември, стига до тогава да не бъде арестуван.

Днес ще стане ясно дали каталунският премиер ще отговаря за държавна измяна - обвинение, което предвижда до 30 години затвор.