Лидерът на опозицията в Гърция Кириакос Мицотакис е новият премиер на южната ни съседка, след като партията му "Нова демокрация" спечели предсрочния парламентарен вот.

Главната опозиционна десноцентристка политическа сила на Мицотакис получи почти 40% от гласовете. Така ще има и мнозинство в парламента с почти 160 депутати.

СИРИЗА на досегашният министър-председател Алексис Ципрас получава 31,5% от вота и ще има 86 депутати.

Снимка: btvnovinite.bg

Следват „Движение за промяна” с 8,3% и 23 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,3% и 14 депутати, „Гръцко решение” с 3,7% и 10 депутати, МеРА25 с 3,4% и 9 депутати, а ултранационалистическата „Златна зора” получава 2,9%.

Новият премиер обяви, че ще изправи страната на крака и анонсира амбициозна програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции.

Активността на вота беше 57% - една от най-ниските за последните десетилетия. Гласуването в Гърция е задължително, въпреки че на практика мярката не се прилага строго. 

Ципрас се е обадил по телефона на Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа. Българският премиер Бойко Борисов също е поздравил в телефонен разговор Кириакос Мицотакис за победата на изборите.