Ново покачване на напрежението между Париж и Анкара, което вече засяга все повече страни от Европа и Арабския свят.

След множество размяна на остри реплики през последните дни, днес турският президент Ердоган призова да се бойкотират всички френски стоки.

До днес по обед реакциите във Франция оставаха в рамките на дипломацията. Сътресението в последните часове обаче е огромно.

Ако 82 милиона турци бойкотират френските стоки, това значи загуби от 6 милиарда евро. А призивът на президента Ердоган не е само към живеещите в Турция, а към всички турци по света.

Докъде може да стигне напрежението?

След като през изминалия уикенд турският президент Ердоган подложи под съмнение психичното здраве на френския президент Макрон, днес ново изказване може да се окаже взривоопасно между Анкара и Париж.

Призовавам моята нация. Точно както във Франция някои обичат да казват: не купувайте стоки с турски марки, аз сега призовавам моята нация: Не обръщайте внимание и никога не купувайте стоки с френски марки“, заяви Реджеп Таип Ердоган.

Снимка: EPA

Всичко започна на 21 октомври. Тогава Франция отдаде почит пред убития учител по история, който беше показал карикатури на пророка Мохамед на свои ученици.

На церемонията президентът Еманюел Макрон заяви, че страната няма да се откаже от карикатурите. Това сложи началото на мощна антифренска вълна в арабския свят.

В Катар големите хранителни вериги изхвърлиха френските стоки.

Снимка: EPA
В Пакистан бяха изгорени стотици снимки на Макрон и френски знамена.

„За жалост, президентът Макрон избра да провокира мюсюлманите, включително и сънародниците си, като окуражава показването на клеветнически карикатури за исляма и нашия пророк“, каза тогава Имран Хан, министър-председател на Пакистан.

Снимка: Reuters

„Свободата я тачим, равенството го гарантираме, братството го живеем пълноценно. Нищо няма да ни накара да отстъпим, никога“, отвърна Макрон в „Туитър“.

Редица европейски лидери незабавно реагираха в защита на Франция. 

„Солидарни сме с Франция след персоналните нападки на президента Ердоган срещу президента Макрон, които намирам за нова ниска точка. Те са абсолютно неприемливи. Но преди всичко сме солидарни с Франция в борбата с ислямистките екстремисти, особено след терористичната атака миналата седмица“, каза външният министър на Германия Хайко Маас.

Франция разчита на мюсюлманите на нейна територия да станат мост между нея и Арабския свят.

Френската полиция предупреди преди няколко часа, че има изключително високо ниво на заплаха от терористична атака, особено около празника Вси светии след няколко дни.

Българският премиер призова във „Фейсбук“ лидерите на Франция и Турция към диалог и даде за „пример европейска България“ и нейните отношения с Анкара.

"Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Таип Ердоган", пише Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!