Шок във Франция след ислямистката атака в петък. 9 души са в ареста, след като 18-годишен младеж обезглави учител по история, преди да бъде ликвидиран от полицията. Сред задържаните са неговите родители и брат.

Начинът, по който реагира френското общество през последните 48 часа показва една изключително засилена чувствителност към това, което се случва, не само заради бруталността на акта, а защото са замесени много символи на Франция в развоя на бруталните събития в дните преди убийството.

Преди 3 седмици имаше атентат пред бившата сграда на редакцията на в. „Шарли Ебдо”.

Няколко дни след това учителят по история Самюел Пати решава в час по „Цивилизация и свобода на словото” да обсъжда с учениците си карикатурите, които сложиха началото на вълната от атентати от 2015 г. насам.

Учителят предупреждава, че в карикатурите и изобразен и пророкът Мохамед и предупреждава децата, които са с мюсюлманско вероизповедание да напуснат класната стая или просто да не участват в дебата.

Въпреки това предупреждение, баща на ученичка от въпросния клас веднага след този урок по "Цивилизация и свобода на словото" публикува в социалните мрежи видео, в което казва името на учителя, телефонния му номер, адреса на гимназията и призовава мюсюлманската общност за публичен линч.

Видеото отдавна е напуснало територията на Франция. През последните дни се е разпространявало с изключителна скорост в страните от Магреба.

Учителят по история подава също жалба, но злото е сторено. Така се стига до петък следобед преди два дни, когато той е обезглавен.

Този учител по история загуби живота, защото в час по „Цивилизация и свобода на словото” обсъжда републиканските принципи на тази лаическа държава, каквато е Франция.

Извършителят е на 18 г., руски гражданин от чеченски произход, който заедно със семейството си получава право на убежище във Франция.

Затова чувствителността днес е изключително голяма и за разлика от 2015 г., когато все пак французите излизаха по улицата с плакати – „Аз съм Шарли”, сега излизат с плакати – „Аз съм учител и защитавам правото за свободно лаическо образование във Франция”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!