Шок във Франция след вчерашната ислямистка атака. 9 души са в ареста, след като 18-годишен младеж обезглави учител по история, преди да бъде ликвидиран от полицията. Сред задържаните са неговите родители и брат.

Родители и ученици се събраха в парижкото предградие, за да оставят цветя в памет на своя учител. Президентът Еманюел Макрон обеща национална траурна церемония.

„Той не беше много строг, но го уважавахме. Беше мил и приятен и ни помагаше да учим добре“, сподели Ема, ученичка на жертвата.

Мотивът за атаката – преподавателят показал в клас карикатури на пророка Мохамед. Последвало недоволство и оплакване на част от родителите.

Според съдебни източници нападателят е от чеченски произход, роден е в Москва и е бил познат на разузнавателните служби. Разследването е поето от антитерористичната прокуратура.

„Той беше убит, защото е давал урок за един от крайъгълните камъни на нашата демокрация – свободата на изразяване. Това е нападение срещу Републиката, защото училището е нейният гръбнак“, заяви Жан-Мишел Бланкер, министър на образованието на Франция.

Това е втората ислямистка атака във Франция, след като миналия месец "Шарли Ебдо" препубликува карикатурите на пророка Мохамед, заради които списанието беше атакувано през 2015 г. Процесът срещу помагачите на атентаторите трябва да приключи на 10 ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!