Срещу бившия румънски премиер Адриан Нъстасе, който миналата седмица бе освободен от затвора, е заведено ново наказателно дело. То е за незаконно притежание на боеприпаси.

Румънската прокуратура съобщи, че Нъстасе може отново да бъде осъден на затвор във връзка с факта, че след опита му за самоубийство миналото лято в дома му са били открити незаконно съхранявани патрони.

През юни 2012 г. полицейски конвой пристигна в дома на Нъстасе, за да го отведе в затвора, където трябваше да изтърпи двегодишна присъда за корупция. При ареста политикът направи опит за самоубийство, но в последния момент, когато се готвеше да стреля в главата си, един от полицаите отклони ръката му и бившият премиер се размина само с рана във врата. При обиск след инцидента в дома му бяха намерени 399 патрона от различен калибър.

Нъстасе, който оглаяваше правителството на Румъния от 2000 до 2004 г., бе признат за виновен за незаконно финансиране на предизборната му кампания за президентските избори през 2004 г. с два милиона долара от държавния бюджет. На изборите той бе победен с незначитнелна разлика от Траян Бъсеску, който все още е президент на Румъния.

Заедно с Нъстасе по това дело бяха съдени още петима високопоставени служители. Бившият премиер не се призна за виновен и заяви пред журналисти, че процесът срещу него е бил "провокиран от президента Бъсеску за отмъщение".

Миналата седмица Нъстасе бе освободен предсрочно за примерно поведение, след като бе изтърпял девет месеца от присъдата си.