Свалянето на руския тактически бомбардировач Су-24 на границата между Сирия и Турция произведе много „тежки” политически изказвания, но може би най-важната последица във военно отношение е разполагането на най-модерните зенитни ракети на Москва на територията на арабската република.

С-400 „Триумф” (SA-21 Growler по класификацията на НАТО) е предназначен за унищожаването на всички съвременни средства за въздушно-космическо нападение. Това означава, че комплексът може да служи както за противовъздушна, така и за нестратегическа противоракетна отбрана.

Аналогичен е на американския „Пейтриът”.

Разработеният от конструкторското бюро „Алмаз” С-400 се базира на използвания и от българската армия С-300, като основното отличие са новите ракети, които имат активна система за самонасочване, както и повишената далечина на стрелбата. В строя е от 2007 г.

Комплексът се състои от радар, команден пункт и множество свързани с него пускови установки. Всички те са монтирани на високопроходими камиони. Обменът на данни е напълно автоматизиран, а времето за изстрелване на ракета след разгръщане е по-малко от 8 секунди. Могат да се следят до 80 цели едновременно.

Радарът открива цели на до 600 километра, а огън по тях може да се води на между 120 и 250 километра отдалечение за самолети и крилати ракети и до 60 км. за т.нар балистични цели, сред които – и бойни глави. „Триумф” може да порази противник, летящ на между 5 и 30 000 метра от земята.

Комплексът се модернизира непрекъснато, като целта е да се покриват и цели на космическа височина (над 100 000 метра).

Москва разполага ракетите в авиобазата "Хмеймим" край Латакия, това означава, че Русия ще контролира небето не само над Сирия, но и над Ливан, част от Турция, Ирак, Йордания и дори Израел.

След свалянето на руския Су-24 се появиха коментари, че вероятно Москва ще търси реванш и ще накаже всяко влитане на турски самолети в небето на Сирия. Предстои да видим дали това ще се случи и, ако да – дали ще бъде боен дебют за най-модерния руски зенитно-ракетен комплекс.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци