Бившият американски конгресмен от Демократическата партия Бил Нелсън, летял в Космоса на борда на совалката „Колумбия“, положи клетва като нов ръководител на НАСА, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Той изрече клетвата пред вицепрезидента на САЩ Камала Харис, а на церемонията присъстваха шефовете на НАСА по времето на Барак Обама и Доналд Тръмп - Чарлз Болдън и Джим Брайдънстайн.

Задачата на новия шеф на НАСА няма да е лесна, защото той ще управлява в момент, в който агенцията трябва да се справи с няколко големи предизвикателства. Първо е програмата за връщане на американец на Луната, чийто амбициозен график предвижда това да стане през 2024 г. НАСА освен това се обръща все повече към търговски партньорства, които трябва да бъдат поддържани, а президентът Джо Байдън пък каза, че иска да постави изследванията за климатичните промени в центъра на мисиите на космическата агенция.

Кой е Бил Нелсън?

През 1986 г. Бил Нелсън е част от 6-дневна мисия в Космоса със совалката „Колумбия“ и командирът му тогава е неговият предшественик начело на НАСА Чарлз Болдън. Астронавтът е избран за член на Камарата на представителите от 1979 г. до 1991 г., а после в Сената от 2001 г. до 2019 г. Смята се, че Нелсън е в близка позиция до Байдън и че ще може да прокарва идеите си пред него.

Предстои Сенатът да одобри американската астронавтка Памела Мелрой за заместник на Нелсън. Тя е пилот и е една от двете жени, управлявали совалка към Международната космическа станция.

През уикенда Камала Харис пък бе назначена начело на Националния космически съвет, натоварен със задачата да ориентира космическите политики на правителството.