Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е на 79 години, е новият крал на Саудитска Арабия, след като тази нощ почина саудитският крал Абдула. Крал Салман, който е брат на Абдула, има репутацията на неподкупна и честна персона и е известен като уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство, пише "Франс прес".

Салман беше престолонаследник от юни 2012 г., но в последно време излезе на преден план на политическата сцена, като председателстваше често Съвета на министрите на монархията и представяше зад граница крал Абдула, чието здраве беше разклатено.

Той беше първи вицепремиер в саудитското правителство - пост, който се получава едновременно с титлата на престолонаследник. Салман освен това изпълняваше длъжността и на министър на отбраната от 2011 г.

Като номер две в саудитското кралство, Салман умножи визитите на Запад и в Азия. Така той искаше да засвидетелства пред международната общност решимостта си да стане крал, твърди Саймън Хендерсън, специалист от по въпросите на Персийския залив към Вашингтонския институт.

Положението на Салман обаче леко се разклати от решението, взето през март 2014 г. от крал Абдула да назначи за бъдещ престолонаследник, когато Салман стане крал, своя полубрат Мукрин, най-младия от 35-те синове на основателя на монархията.

Роден в Рияд на 31 декември 1935 г. Салман беше губернатор на столицата на Саудитска Арабия близо 50 години. Този пост му даде опит, посочват експерти. Салман си спечели репутацията на архитект на развитието на този град, построен насред пустинята от династията Ал Сауд.

При управлението на Салман Рияд, чието население е от 4,6 милиона души се превърна в мегаполис. Постът на губернатор на Рияд позволи преди всичко на Салман да изиграе ролята на уважаван арбитър по семейните дела на семейство Ал Сауд, отбелязва Елинор Гилеспи от изданието "Гълф стейтс нюзлетър", базирано в Лондон.

Салман е смятан за относително либерален и би могъл като такъв да възприеме по-реформаторски подход, но в рамките на ограниченията и на червените линии на саудитската система, посочва Джейн Кинъмънт, експерт в института "Чатъм хауз" в Лондон. Според нея Салман може да има по-конструктивно отношение по въпроса, свързан с нестабилността в региона.