"Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки".

Това каза Лиз Тръс, която победи в надпреварата за нов лидер на британската Консервативна партия и ще наследи Борис Джонсън и като премиер на страната.

Тръс произнесе реч, в която благодари на онези консерватори, които са я подкрепили на вътрешнопартийните избори, които нарече "едно от най-дългите интервюта за работа в историята".

Лиз Тръс ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда.
Снимка: EPA

След това Лиз Тръс отдаде дължимото уважение на своя опонент Риши Сунак, като каза, че надпреварата е показала колко много талантливи хора има в партията. Тя не пропусна да благодари на премиера Борис Джонсън, като заяви, че той е осъществил Брекзит, смачкал е (бившия лидер на лейбъристите) Джереми Корбин, пуснал е ваксина срещу коронавируса и се е изправил срещу руския президент Владимир Путин, пише БТА.

"Възхищават ви се от Киев до Карлайл", обърна се Лиз Тръс към Джонсън, когото нарече свой приятел.

Лиз Тръс ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда.
Снимка: EPA

Тя увери торите, че като техен лидер ще изпълни това, което партията е обещала на гласувалите на последните избори. Лиз Тръс, която ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда, подчерта, че нейната кампания е била на консерватор и че ще управлява като консерватор. Тя изрази увереност, че намеренията ѝ отговарят на очакванията на британската общественост.