Външнополитическите отношения на Европейския съюз са ключова тема на първата за сезона парламентарна сесия в Страсбург. Много от темите, които обсъждат сега там, ще бъдат водени и по време на българското европредседателство.

Ако се прекратят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, реакциите и последиците могат сериозно да засегнат сътрудничеството за преодоляване на мигрантския проблем.

Дебатите започват сега, въпреки че гласуването е през октомври.

Това е тема, която пряко засяга и България, тъй като мигрантският въпрос ще е водещ за целия период на нашето председателство.

Бюджетът на Съюза за следващата година също пряко касае ролята на страната ни като председател.

Утре сутрин председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи доклад за състоянието на Съюза. Възможно е обаче някой евродепутати да го бойкотират, след като през юли, пред почти празна зала, той ги нарече смехотворни заради отсъствията ми.

Как Европа може да е ефикасна спрямо Северна Корея, в контекста на доста ограничените икономически контакти. Тази тема се обсъжда в пленарната зала.

Утрешният ден за състоянието на Съюза ще е доста важен за България. Той ще даде и идея за нивото на очакванията към страната ни в ролята й на председател на Съвета на ЕС.