Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи нов пакет от санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна.

Една от най-сериозните е изключваните на руски банки от системата SWIFT. Решението е на ЕК, Германия, Италия, Съединените щати, Великобритания и Франция.

Европейският съюз затваря въздушното си пространство за руски самолети.

Това е общността на глобална междубанкова финансова телекомуникация. Защитената система за съобщения улеснява бързите трансгранични плащания и международната търговия.

При изключването от SWIFT за руските компании и физически лица ще стане по-трудно да плащат за внос и да получават пари за износ, да вземат заеми или да инвестират в чужбина.

„Файненшъл таймс“ съобщава за опашки от руснаци пред банкоматите. Според агенция ТАСС страните от Г-7 ще приложат най-сериозни санкции срещу Централната банка на Русия.

Ограничава се и достъпът на Руската централна банка до европейския пазар.

Прекратява се възможността за получаване на т. нар. „златни паспорти“ за руски граждани. Създава се специална комисия за разследване на имотите и авоарите на руски олигарси на европейска територия.

За първи път Евросъюза финансира закупуването и изпращането на военно оборудване към трета страна – в случая за нуждите на украинската армия.

Европа ще наложи санкции и на Беларус заради участието ѝ във военните действия.

Редица страни членки на НАТО също взеха решение за изпращане на военно оборудване в Украйна.