Императорът на Япония Нарухито официално обяви възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи ТАСС.

Церемонията, която продължи 30 минути, се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец и бе излъчена от всички телевизионни канали в страната. На нея бяха поканени около 2000 гости, сред които българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Снимка: EPA

"Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света. Искрено се надявам, че страната ни ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството", заяви японският император.

Снимка: EPA

Сред гостите на церемонията имаше представители на около 180 държави и международни организации, включително германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският престолонаследник принц Чарлз, филипинският президент Родриго Дутерте, лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.