"Не съм чудотворец", предупреди новият генерален секретар на ООН, португалецът Антониу Гутериш, който подчерта, че "времената са много тежки", предаде Франс прес.

Преди да започне първия си работен ден в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш, който от 1 януари замени Бан Ки-мун като генерален секретар на организацията, се обърна с реч към служителите и ги призова да работят за реформа на ООН.

"Смятам за нужно да кажа, че няма чудеса, сигурен съм, че не съм магьосник", заяви той и отбеляза, че номинирането му е породило много очаквания."Нека не се поддаваме на илюзии. Времената са много тежки - все повече конфликти и появата на световен тероризъм като ново явление", каза Гутериш.

ООН е намалило страданието на различни населения, но "все така не успява да осуетява и решава конфликти", призна той, намеквайки за войната в Сирия. "Има и много съпротива, много скептицизъм в различни части на света за ролята, която може да играе ООН. Трябва да сме способни да признаваме своите пропуски и провали", каза генералният секретар на присъстващите стотици служители и дипломати.

Той ги призова "да работят колективно за промяна, реформа и подобряване" на работата на ООН и "премахване на оковите на бюрокрацията".