Букурещ ще бъде домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността, бъдещ център за разпределяне на европейско и национално финансиране за изследователски проекти в областта на киберсигурността в целия блок, след като повечето страни от ЕС гласуваха за това, съобщи "Политико".

Бъдещият център ще удвои европейско и национално финансиране за изследвания на киберсигурността в Европейския съюз.

По-голямата част от страните членки гласуваха в подкрепа на столицата на Румъния вчера. Градът е избран от списък със седем други кандидати, включително Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон.

Дипломатите избраха Букурещ с 15 гласа на втория тур, в който Брюксел се изправи срещу румънската столица, съобщиха от централата на ЕС. Основната задача на центъра е да управлява средства за киберсигурност от бюджета на ЕС за научни изследвания, включително 2 милиарда евро от програмата „Дигитална Европа” и други чрез фондове за иновации и възстановяване от коронавируса, както и национално финансиране. ЕС все още не е приключил с приемането на дългосрочната финансова рамка 2021-2027.

Центърът няма да бъде официална агенция на ЕС, но се очаква да създаде десетки работни места в Букурещ, започвайки от 30 и след това стигайки до 80. Той също така ще спомогне за стимулиране на бизнеса на местните компании за интернет сигурност.

Досега Румъния не е била домакин на агенция на ЕС, която играе важна роля.

Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет все още финализират подробностите относно начина на управление на центъра. Очаква се детайлите да бъдат готови до края на годината. Преговарящите ще се опитат да постигнат споразумение в петък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!