Автомобилите на над 19-годишна възраст да не бъдат допускани в центъра на румънската столица Букурещ, а водачите на всички автомобили от провинцията да плащат дневна такса, за да се движат из града. Това са част от крутите мерки, които местните власти предлагат за борба със замърсяването, съобщават местни медии.

Инициативата е на кмета Габриела Фирджа и след 45 дни ще бъде гласувана от общинския съвет.

Автомобилите без ЕВРО сертификат, както и тези с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 т.е. всички, произведени преди 2000 г., няма да могат да влизат в централната зона на Букурещ, а тези с ЕВРО 3 ще влизат само след закупуване на допълнителна електронна винетка на стойност 900 леи (т.е. над 370 лв.) на година.

Колите, регистрирани извън столицата, ще трябва да плащат такса, за да се движат в Букурещ. Тя ще е в размер на 1900 леи на година т.е. над 780 лв.

От мерките ще бъдат засегнати собствениците на близо 350 000 стари коли и огромно количество хора от страната, на които им се налага да пътуват до Букурещ. Фирджа обаче е категорична, че са необходими даже по-сериозни рестрикции, след като градът влезе в топ 6 на най-замърсените в Европа и срещу страната тече наказателна процедура.