32-рият ден на войната в Украйна продължава с нови удари и съмнения относно обявената промяна в руската стратегия.

Петима души са ранени при вчерашните удари срещу Лвов – най-сериозната атака срещу западния украински град досега. 4 ракети са поразили склад за горива и военен завод.

„С днешните си действия агресорът изпраща поздрави на президента Байдън, който в момента е в Полша. Лвов е на 70 километра от Полша. Мисля, че целият свят трябва да разбере, че заплахата е изключително сериозна“, заяви Андрий Садовий, кмет на Лвов.

В същото време във Варшава американският държавен глава се срещна с бежанци, обеща да приеме 100 хиляди украинци в Съединените щати и нарече Путин "касапин". След което държа пламенна реч пред стотици поляци в местния Кралски замък.

„Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и тъмнина. Бъдещето ни ще е различно. За Бога, този човек не може да остане на власт“, заяви Джо Байдън
президент на САЩ.

Анализатори отбелязват, че дори по време на Студената война американски президент не си е позволявал такива думи. От Белия дом се наложи да уточняват, че Байдън не е призовавал за смяна на режима, а е имал предвид, че не трябва да се позволява на Путин да упражнява власт върху съседните си държави. Украинският президент написа в „Туитър“, че е разговарял с българския премиер:

„Имах конструктивен разговор с българския премиер Кирил Петков. Информирах го за хода на противодействията на руската агресия. Обсъдихме и критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села. Трябва да спрем хуманитарната катастрофа заедно“

В Лондон се проведе шествие в подкрепа на Украйна.

А 3000 руснаци излязоха по улиците на Прага със знамена в бяло-синьо-бяло, превърнали се в символ на протеста срещу руската инвазия.