Компанията оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима - 1" в Североизточна Япония - ТЕПКО съобщава за открити нови течове на вода в третия енергоблок на атомната електроцентрала, предаде ИТАР-ТАСС.

Според публикувано в събота прессъобщение на компанията, течът е бил открит около 14:00 местно време при разчистване на отломки след експлозията по време на инцидента през март 2011 г.

Водата проникнала в вентилната камера и изтекла в един от отводнителните канали. Не се посочва с каква скорост е бил течът. Не се посочват и данни за нивата на радиоактивни елементи във водата.

ТЕПКО подчертава, че течността навлязла в дренажен канал. За промени по отношение на температура и налягането във вътрешността на трети реактор също не се съобщава. В момента специалисти установят причината за теча.

По-рано в събота компанията съобщи за увеличаване на нивото на радиация в подпочвените води в един от техническите кладенци на станцията до рекордните 2,7 млн. бекерела на литър.

Един от основните нерешени въпроси след аварията в АЕЦ „Фукушима - 1" през 2011 г. е продължаващото изтичане на радиоактивна вода. Най-големият теча след аварията беше през август 2013 г. Тогава в резервоара за съхраняване на радиоактивна вода след охлаждане на реакторите, бе установено изтичането на 300 тона вода при концентрация на стронций 80 милиона бекерела на литър. ТЕПКО не изключи вероятността тази вода да е попаднала в океана.