НАСА публикува нови детайлни снимки от повърхността на Плутон, получени от космическия апарат "Нови хоризонти". Те показват удивително богатство и разнообразие на форми на релефа на планетата джудже, съобщи на сайта си американското космическо ведомство. 

"Формите на релефа и сложността на процесите, които наблюдаваме на Плутон, не отстъпват на тези, които сме виждали преди в Слънчевата система", разказва Алън Стърн, един от ръководителите на проекта "Нови хоризонти".

Снимка: NASA

"Ако преди полета на сондата художник бе нарисувал такива картини на Плутон, бих ги нарекъл преувеличени, но това е, което съществува в действителност" - казва още Стърн, коментирийки снимките на планетата джудже, направени от близко разстояние. 

През почивните дни "Нови хоризонти" започна да предава снимки на Плутон с висока резолюция. Операцията по предаване на информацията ще продължи една година.

Снимките, получени през последните няколко дни, са увеличили повече от два пъти видимата наблюдавана повърхност на Плутон, а резолюцията е 400 метра на пиксел. 

Новите изображения показват разнообразни форми на релефа - дюни, потоци воден лед, които вероятно са текли от планините в равнините, дори мрежа от долини. На повърхността на Плутон има също хаотично разположени планински масиви, напомнящи релефа на Европа - спътника на Юпитер.

Снимка: NASA

"Повърхността на Плутон по своята сложност не отстъпва по нищо на Марс" - твърди Джеф Мур, водещ специалист в проекта "Нови хоризонти" в областта на геологията, геофизиката и визуализацията.

На последните снимки се виждат както древен релеф, изпъстрен с кратери, така и млади ледени равнини. Учените допускат, че там може да има пясъчни дюни.

Снимка: NASA

 

"Дюните на повърхността на Плутон, ако това наистина са дюни, са нещо поразително, тъй като сега атмосферата е силно разредена", пояснява Уилям Макиннън, друг член на екипа. По думите му появата на дюни може да означава, че преди Плутон е имал плътна атмосфера.

Съществува също вероятността те да са се появили в резултат на процес, който все още е необясним за учените, посочва БТА.