Само на 40 км от българо-гръцката граница, в село Родополис, местните излязоха на протест заради информация за строящ се бежански лагер.

Гръцките граждани са направили заграждения пред сградата на бивше военно поделение, за което са научили от местни медии, че ще става център за мигранти.

Снимка: btvnovinite.bg

Те са категорични, че ще дежурят денонощно, за да недопуснат преструктурирането на сградата в бежански лагер. Запалени са огньове и е изградена стена от варели.

 

По информация на bTV идеята е отхвърлена и лагер ще се строи край друго населено място, извън селището. 

Хората не вярват на тази информация. „Моето мнение е, че не трябва да идват тук, не е безопасно, знаем го, на 30 м. има детска градина, затова сме направили препятствия, за да не могат да влязат, а димът е, за да може да се вижда отдалеч“, каза Костантинус Гинополос.

На север, само на 18 км от България, стотици са на мястото, което разбрали, че готвят за бежански лагер. Казват, че ги е страх от мигрантите, защото щели да крадат.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време на остров Лесбос избухнаха нови размирици. Гневни жители попречиха на кораб на неправителствена организация да свали мигранти на гръцкия остров.

Група от около 50 души е принудила кораба да се върне в открито море. В момента най-малко 20 хил. души са събрани в пренаселените мигрантски центрове на Лесбос.

Повече от 20 хил. други мигранти са разпределени на съседни острови.