Камионът, в който бяха намерени 39 тела в Лондон, е с българска регистрация.

Той е собственост на фирма, регистрирана у нас, но собственичката му е ирландска гражданка.

Шофьорът е задържан, а властите разследват и българска следа. 

Камионът от 2017 г. не е влизал на територията на България. Ден след регистрацията му у нас, превозното средство е напуснало пределите на страната и не се е връщало. Това потвърди и премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице".

Той допълни и че едва ли има българска следа, по-скоро тя е ирландска или английска, понеже всичко се случва там, добави той. 

"Няма как ние да сме свързани освен с табелата на камиона, въпреки всичко с английските служби работим много добре", заяви премиерът.

Превозното средство е открито в индустриална зона в малкото населено място Грейс, в графство Есекс, на 32 км от Лондон.

25-годишният шофьор Мо Робинсън, който е от Северна Ирландия, остава в ареста по подозрение в убийство.

Снимка: Ройтерс

Британската полиция се поправи и съобщи, че камионът е пристигнал от белгийския град Зеебруге, на пристанище Пърфлиит, Източна Англия. По-рано официалната информация беше, че камионът е влязъл през пристанището Холихед в Уелс. 

Той е пристигнал тази сутрин на пристанището от Белгия 30 минути след полунощ и след още 35 минути е отпътувал. Предполага се, че влекачът е пристигнал, за да вземе товара от Северна Ирландия.

Полицията в Есекс премести превозното средство на сигурно място, за да изкара телата на загиналите. Според британски експерти, контейнерът вероятно е бил фризер, където температурите могат да достигнат до -25 градуса по Целзий. 38 от жертвите са възрастни, един е тийнеджър.

Снимка: bTV

В едната част на предното стъкло на камиона се виждат зелени стикери, които наподобяват на българските знаци за "Гражданска отговорност", а от другата има продълговати ленти като знаците за технически прегледи, извършвани в страната ни.

Властите все още не са установили самоличността на жертвите. Официално все още не се съобщава дали става въпрос за трафик на хора.

Британският премиер Борис Джонсън информира парламента за случая.

„Това е огромна трагедия и много съкрушаваща. Знам, че мислите и молитвите на всички тук са с тези, които загубиха своя живот и с техните близки. Докладват ми за всяко развитие. Вътрешното министерство работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установим точно какво е станало”, заяви Борис Джонсън.


По темата в парламента бе изслушан и вътрешният министър. На въпрос дали България е замесена в случая, той отказа да отговори с аргумента, че тече разследване.

Снимка: bTV

"И така, има голямо полицейско разследване, което се води от полицията в Есекс в момента. По-голямата част от работата на детективите е съсредоточена върху точния маршрут, по който е минал камионът, за да влезе във Великобритания. Защото не е дошъл през Дувър и Кале – маршрут, по който обичайно минават камионите, идващи от Източна Европа. Той е от България. И все още има някои спекулации от експерти, че заради засилените проверки по пътя Кале – Дувър за контрабандна дейност, те смятат, че камионът може да пътувал от България до Северна Франция и след това през пристанище като Шербур в Ирландия", заяви за bTV репортерът на "Скай Нюз" Енда Брейди.

МВР разпространи позиция по случая, в която пише, че ведомството осъжда трафика на хора като сериозно нарушение на правата на човека и тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство.

Той за съжаление се нарежда на сред най-доходоносните форми на организираната престъпност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!