Телата на 39 души са намерени в ремарке на камион в индустриален парк в Грейс, в югоизточното английско графство Есекс, на около 30 км от центъра на Лондон.

Според полицията той е пристигнал от България и е влязъл в Обединеното кралство на 19 октомври през Холихед, Северен Уелс, съобщават световните агенции.

Снимка: Ройтерс

Шофьорът на камиона - 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е арестуван по подозрение за убийство.

Според първоначалната информация на полицията телата са на 38 възрастни и един тийнейджър. Службите работят по изясняване на самоличността на жертвите, но заявиха, че това ще отнеме време.

Снимка: Ройтерс

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая.

„Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая”, съобщават от МВнР.

Все още не може да бъде потвърдено дали камионът е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от новината, предаде "Ройтерс".

"Потресен съм от трагичния инцидент. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички, които са загубили живота си и с техните близки", заяви Джонсън.

Британският вътрешен министър Прити Пател също заяви, че е шокирана.

"Полицията на Есекс е арестувала едно лице и трябва да й дадем възможността да проведе разследването си", написа Пател в "Туитър".

През юни 2000 г. телата на 58 китайски мигранти бяха намерени в камион в английския град Дувър. През 2001 г. холандски шофьор на камион бе вкаран в затвора за убийството им, припомня Би Би Си.

Очаквайте подробности!