Полицаи от силите са борба с безредиците принудиха стотици протестиращи да напуснат даласко гробище, в което са погребани жертви на Гражданската война, съобщават световните агенции.

До намесата на полицията се стигна, след като в гробището "Пиъниър парк" имаше сблъсъци между противниците на расизма и привърженици на идеята за запазване на паметниците на личности от Конфедерацията. Хора и от двете страни носеха оръжия, но до изстрели не се стигна. Двете групи само се бутаха и блъскаха.

Снимка: EPA

В същото време по улиците на Бостън хиляди излязоха на протест срещу омразата и расизма. Шествието беше отговор на друга проява, организирана от десницата – митинг в подкрепа на свободата на словото. 40 000 прогресивни и няколко пъти по-малко консерватори се срещнаха в централния градски парк „Комън”, където десните решиха да прекратят протеста си.

Плътен полицейски кордон ги отделяше от левите и правозащитни активисти. Близо 30 души са задържани при опити за конфронтация между двата митинга.

Снимка: EPA

Организаторите на "Митинга на свободното слово" публично се дистанцираха от неонацистите, един от които уби жена с колата си по време на сблъсъците в Шарлотсвил.

Демонстрации срещу расизма бяха организирани още в Атланта и Ню Орлиънс.