Израелци и палестинци подновиха преговорите за разрешаването на въоръжения конфликт в Ивицата Газа с посредничеството на Египет.

Арабската страна гледа на преговорите с Израел с умерен оптимизъм. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че споразумение за постоянно примирие може да бъде сключено само когато бъдат удовлетворени всички изисквания на Израел в областта на сигурността.

В същото време заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос заяви по време на посещение в Иран, че за възстановяването на повредената при израелската офанзива инфраструктура в ивицата Газа ще са нужни месеци. По думите й, 97 центъра на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа са увредени. Става дума основно за медицински центрове, за центрове за разпределение на помощи и за училища, някои от които служат за настаняване на 250 000 палестински бежанци.

„Защитата на цивилното население трябва да бъде призната от всички държави и всички въоръжени групи, които действат в региона", подчерта заместник-генералният секретар на ООН. Тя даде висока оценка на ролята на Иран за осигуряване на хуманитарен достъп до конфликтните зони.