Австрия въвежда по-строги мерки за неимунизираните срещу COVID-19. Новите мерки влизат в сила, независимо от броя на новозаразените, а според броя болните в интензивните отделения.

Стъпаловиден план ще осигури опазването на неимунизираните. Това не засяга тези 70% от населението, които вече са ваксинирани. За имунизираните няма да има нов локдаун, заяви федералният канцлер Себастиан Курц. Австрийското правителство обяви новите мерки за овладяване на пандемията на пресконференция, предаде БТА.

Новите мерки се въвеждат от 15 септември. Контролирането на сертификатите или тестовете се въвежда при събиране на повече от 25 души, досега границата беше 100. 

Какво предвижда планът:

  • При 10% заети легла в интензивните отделения с болни от COVID-19 (200 легла), за цялата страна се съкращава валидността на антигенните тестове на 24 часа, задължително става носенето на маски тип ФФП2 - в хранителни магазини, в обществения транспорт. Препоръчително е носенето им в търговската мрежа вместо по-леките маски, за неимунизирани носенето на ФФП2 маски навсякъде става задължително, полицията ще контролира спазването на наредбата
  • При 15% заети легла в интензивните отделения в нощните заведения без определени седящи места с повече от 500 души достъп ще имат единствено имунизираните и оздравелите. Антигенните тестове, направени вкъщи, вече няма да са валидни като доказателство.
  • При 20% заети легла неваксинираните трябва да представят единствено ПСР тестове, антигенните тестове не са валидни.

Мерките влизат в сила една седмица след достигане на съответните стойности.