В Австрия вече се подготвя организацията за поставяне на трета игла на ваксината срещу COVID-19, както потвърди пред обществената телевизия представител на Министерството на здравеопазването. Разпределението на задълженията остава както досега - за ваксинациите отговарят отделните австрийски провинции, разпределението на ваксините е централно. Наесен всеки ще получи писмено съобщение за третата доза, която ще получи.

Все още не е ясно дали всички ваксинирани имат нужда от трета игла, заявяват от Министерството на здравеопазването, актуалните изследвания не доказват необходимостта еднозначно, националната Служба за ваксините следи развитието на ситуацията.

За хората, които са преболедували COVID-19 и имат поставена една доза, са валидни същите правила както за двукратно ваксинираните лица. Високорисковите пациенти ще бъдат ваксинирани още през идните месеци, в случай че не притежават достатъчно висок имунитет.

Въпреки че Австрия разполага с достатъчно дози ваксина, стартът за третата игла ще бъде определен, след като съществуват достатъчно научни основания и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изкаже съответната препоръка.
Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи, че в новата кампания ще бъдат включени голям брой лични лекари, което да окаже влияние върху колебаещите се да се ваксинират, тъй като това са техните доверени лица.