В Норвегия въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Министър-председателят Ерна Сулберг препоръча на гражданите да избягват пътувания из страната.

Забранява се продажбата и сервирането на алкохол в баровете и ресторантите в цялата страна след полунощ.

„Наблюдаваме рязко увеличаване на броя на хората с положителен тест. Ситуацията е много сериозна и ние нямаме време да чакаме и да видим дали мерките, които въведохме миналата седмица, са достатъчни“, каза Сулберг, цитирана от БТА.

Тя призова норвежците да си стоят колкото се може повече вкъщи и да ограничат своите социални контакти. В много райони на Норвегия броят на новозаразените се увеличи и достигна нови рекорди, страната дълго време беше една от най-пощадените от вируса държави в Европа. 

Миналата седмица вече бяха наложени ограничения върху събиранията на повече хора и върху влизането на чуждестранни работници в страната.

От пътниците, които идват в Норвегия от държави с високи нива на заразяване, ще се изисква документ за отрицателен тест за коронавирус, издаден до 72 ч. преди пътуването. Мярката влиза в сила на 9 ноември. Тя няма да важи за норвежки граждани или постоянно пребиваващи в страната, както и за транзитно преминаващи.

Миналата седмица Норвегия регистрира 3118 новозаразени срещу 1718 през предходната. Случаите на заразяване в страната са общо 22 575. 282 души са починали.