Нови искри между Вашингтон и Пекин. Китай предупреди за ''сериозни последствия'' за двустранните отношения след посещението на председателя на Долната камара на американския Конгрес - Нанси Пелоси, в Тайван.

По време на кратката си визита Пелоси се срещна с президента на Тайван и обеща "желязна" подкрепа за Тайпе на фона на опасенията, че Китай готви военна инвазия на острова.

„Сега повече от всякога солидарността на Съединените щати с Тайван е ключова и това е посланието, което носим днес“, заяви Нанси Пелоси.

„Тази година Русия нахлу в Украйна, а след това сигурността на Тайванския проток също попадна във фокуса на света. Ако демократичен Тайван бъде завладян, това ще бъде сериозно посегателство върху сигурността на целия Индо-Тихоокеански регион“, каза Цай Инуън, президент на Тайван.

Снимка: EPA

За Пекин визитата нарушава принципа за "единен Китай", според който Тайван е негова неделима част. Последваха санкции върху вноса от острова, започнаха и няколкодневни военни учения в шест зони около територията му.

„Тези, които си играят с огъня, няма да стигнат до добър край, а тези, които обиждат Китай, трябва да бъдат наказани“, отбеляза Уан И, министър на външните работи на Китай.

От Белия дом се опитаха да тушират напрежението.

„Визитата е в пълно съответствие с нашата дългогодишна политика за ''Единен Китай''. Заявихме, че не подкрепяме независимостта на Тайван“, коментира Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

След Тайван, Пелоси се отправи към Южна Корея и Япония.