Нови доказателства са разкрити по случая с медицинската сестра Люси Летби - най-опасният сериен убиец на деца в съвременната история на Великобритания.

През август 2023 година 33-годишната Летби беше призната за виновна в убийството на седем бебета и опит за убийство на други шест в родилното отделение на болница „Графиня Честър“ в Северна Англия. Съдът ѝ отреди доживотна присъда без право на обжалване.

Година и половина по-късно нови улики сочат, че още новородени са сериозно увредени след като попаднали в ръцете на Люси Летби. Едно от тях тя опитала да отрови с инсулин.

Медицинският картон на новороденото момченце показва рязко спадане на кръвната захар на бебето, а лабораторните резултати доказват, че то е имало подозрително високи нива на инсулин в кръвта.

Когато организмът произвежда инсулин по естествен път, той произвежда и вещество, наречено С-пептид. Обикновено нивото на С-пептида е от пет до десет пъти по-високо от нивото на естествения инсулин.

Резултати от тестовете на новороденото момченце обаче сочат, че в кръвта му има много високо ниво на инсулин, но много ниско на С-пептид.

 

Също така според документи, предоставени на Би Би Си, животозастрашаващи инциденти с бебета са се случили на почти една трета от 33-те смени на Летби, докато тя се обучавала в Женската болница в Ливърпул през 2012 г.

Друг медицински картон от същата година дава информация за недоносено момченце, което по време на смяната на Летби изпада в безсъзнание. Впоследствие в дихателния му апарат е открита вода - изключително необичайно явление.

Оказва се, че по време на голяма част от смените на Люси Летби дихателните апарати на недоносените бебета подозрително се размествали, а те се задушавали.

Снимка: Reuters

Малко преди да бъде задържана Летби написала на бележка:

„Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях. Аз съм ужасен човек. АЗ СЪМ ЗЛО.“

Коя е Люси Летби?

 

Повечето я определят като „тиха и задръстена“ студентка. Приятелите ѝ я познават като момичето, което обича да танцува салса. Семейството ѝ я приема като отдадена дъщеря, а за много от пациентите си тя изглежда като надеждна, внимателна и мила медицинска сестра.

Това са многото страни на Люси Летби, но никой, който я познава, не може да повярва, че тя е манипулативен и хладнокръвен убиец. Още повече, че Люси Летби е един от най-опасните серийни убийци във Великобритания.

След като разследването на полицията започва обаче властите установяват, че Летби е „постоянно мрачно присъствие“ когато се появи трагедия. Тя е и единствената връзка между смъртта на 7 новородени бебета.

Жертвите ѝ включват две момчета близначета от тризнаци, които убива в рамките на 24 часа, новородено бебе, което тежи по-малко от 1 килограм и момиченце, родено 10 седмици по-рано, което Люси Летби убива на четвъртия опит.

Снимка: Reuters

По време на делото става ясно, че Летби е убивала новородените бебета като ги е инжектирала с въздух, което довеждало до спукване на диафрагмата на някои от тях.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK