Независимият руския вестник "Новая газета" спира да пише за войната в Украйна заради цензурата в Русия. Това обяви днес главният редактор Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир за миналата година, предаде “Ройтерс”.

По думите му материалът за военните действия на Русия в Украйна ще бъде свален от уебсайта на вестника, но изданието ще продължи да съобщава за последиците от тези действия, включително задълбочаването на икономическата криза и преследванията на инакомислещи.

"Военната цензура в Русия бързо премина в нова фаза: от заплаха за блокиране и закриване на издания, което се прилага почти изцяло, тя премина към заплаха за наказателно преследване срещу журналисти и граждани, които разпространяват информация за военните действия, различна от прессъобщенията на министерството на отбраната", се казва в обръщението на вестника към читателите.

В текста се посочва, че тази заплаха "несъмнено ще бъде осъществена". Изтъква се, че вестникът няма да рискува свободата на своя екип, но същевременно няма да пренебрегне желанието на читателите той да продължи да работи, макар и под военна цензура.

По-рано тази седмица бяха закрити радио "Ехото на Москва" и телевизионния канал "Дожд".

На този фон Русия блокира интернет сайтовете на Би Би Си, „Дойче веле“, „Гласът на Америка“ и Радио "Свободна Европа". Според Москва те разпространяват невярна информация за войната в Украйна.