В авариралата АЕЦ "Фукушима-1" е отказала една от системите за прочистване на водата от радиоактивни частици.

"Спирането е станало в автоматичен режим и е било съпроводено от сигнализация на системите за предупреждение. Специалисти на компанията изясняват причините за инцидента", се казва още в съобщението, пуснато на официалната страница на компанията-оператор "Токио Електрик Пауър Къмпани" (TEPCO).

Преди седмица в АЕЦ-а пък бе открит масивен теч. От един от резервоарите, използван за охлаждане на реактора, изтекоха 100 тона радиоактивна вода. Тогава от TEPCO увериха, че са отстранили теча, подчертавайки, че вероятността радиоактивната вода да попадне в океана е минимална.

Аварията в АЕЦ "Фукушима-1" започна при катастрофалното земетресение от 11 март 2011 г., когато в следствие на последвалото цунами отказаха охладителните системи на централата. В резултат станаха няколко парни експлозии вътре в енергоблоковете, а част от ядреното гориво се стопи.

Компанията-оператор и властите охлаждаха реакторите с вода, която в момента изтича както от разрушените им сгради, така и от резервоарите, в които се изпомпва.

Заради повишена радиация бяха евакуирани десетки хиляди хора от близките населени места. Смята се, че аварията във "Фукушима-1" е най-тежката от тази в Чернобил насам.