Руският парламент прие днес закон, който дава право на Владимир Путин да се кандидатира за още два президентски мандата, предоставяйки му възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

Нормативният акт има за цел да приведе "избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на конституцията", пише на сайта на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията.

Путин, който вече е на власт повече от 20 години, предложи промяната като част от конституционните реформи, които руснаците подкрепиха с гласуване миналата година.

Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски държавен глава да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 г.

„Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията", пише в текста на закона, който на практика „занулява” мандатите на Путин.

Документът установява още, че гражданин на Руската федерация, който е на най-малко 35 години и е пребивавал постоянно в страната в продължение на поне 25 години, а също така няма и никога преди това е имал гражданство или разрешение за пребиваване в друга държава, може да бъде избран за президент на страната.

Путин стъпи в длъжност през 2000 г. и се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен. Тогава мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер, Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.