Каталунският премиер Карлес Пучдемон има време до четвъртък да спази законите. Това каза испанският вицепремиер Сорая Санчес де Сантамария, след като регионалният лидер не отговори ясно дали е обявил независимост на областта или не.

В 10:00 ч. местно време (11:00 ч. наше време) днес изтече ултиматумът, даден на Пучдемон да изясни дали иска отделяне на Каталуния от Испания.

Снимка: Reuters

Миналия вторник той направи символична декларация за независимост, а секунди след това призова за преговори с Мадрид за бъдещето на региона. В отговор испанският премиер Мариано Рахой му даде срок до днес сутринта да изясни позицията си и до четвъртък да промени мнението си, ако настоява за независимост като заплаши, че Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния, ако каталунският лидер избере независимостта.

Днес обаче Пучдемон не даде ясен отговор. В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, той не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца.

Санчес де Сантамария заяви, че Пучемон не дава задоволителен отговор и има време до четвъртък да спази законите на Испания.

Министърът на правосъдието Рафаел Катала пък заяви, че отговорът на каталунския лидер не е валиден.

„Не е много трудно да кажеш да или не. Именно това предполагаше зададеният въпрос и отговорът не би трябвало да е сложен“, посочи Санчес де Сантамария пред репортери.

По думите ѝ Пучдемон има време до четвъртък сутринта да се подчини, в противен случай го заплашва възможността Испания да задейства член 155 от конституцията, което ще позволи на централната власт да изземе част от правомощията на каталунската автономия.

Тя окачестви призива на Пучдемон за диалог като „неубедителен“ и заяви, че мястото за разговори е испанският парламент.

Ройтерс уточнява, че срокът, с който каталунският лидер разполага, за да изясни позицията си, изтича в 10:00 ч. сутринта местно време в четвъртък.

Отговор няма да има

Според агенция Ройтерс, която се позовава на каталунската телевизия Те Ве 3, каталунските власти няма да отговорят до четвъртък на Мадрид.

Основни точки от отговора на Карлес Пучдемон до Мариано Рахой

- В неделя, 1 октомври, при полицейско насилие, заклеймено от най-авторитетните международни организации, повече от два милиона каталунци предоставиха на (каталунския, бел. АФП) парламент демократичен мандат да обяви независимостта.

- Приоритетът на правителството ми е възможно най-интензивно да търси път към диалог. Искаме да говорим, както правят утвърдените демокрации, по проблема, поставен от мнозинството от каталунския народ, което желае да тръгне по свой път като независима страна в европейската рамка.

- Временното прекратяване на политическия мандат, предоставен с изборите на 1 октомври, демонстрира твърдата ни воля да търсим решение, а не сблъсък.

- Наша основна цел за идните два месеца е да ви склоним към диалог и всички международни, испански и каталунски институции и личности, изразили желание за преговори, да имат възможност да помислят за това.

- Нашето предложение за диалог е искрено, въпреки всичко станало, но логично погледнато е несъвместимо със сегашната атмосфера на репресии и нарастващи заплахи.

- Излагам пред вас две искания: първото е да бъде сложен край на репресията срещу народа и правителството на Каталуния. Второто искане е да организираме възможно най-скоро среща, на която да постигнем споразумения. Нека не оставяме ситуацията да се влоши още повече. Убеден съм, че с добра воля, като признаем проблема и го погледнем фронтално, можем да намерим път към решението.