Кулминация по сагата „брекзит” – предстои трети пореден вот в британския парламент тази седмица.

Снощи депутати казаха, че не искат брекзит без сделка, а днес се очаква да гласуват за отлагане на излизането на Великобритания от Европейски съюз. 

Ако депутатите кажат „не” и на отлагането на брекзит, то страната излиза по план на 29 март без сделка, но има и вариант сделката да премиера да бъде отново гласувана. 

Ако обаче, както се очаква, приемат отлагането, то Тереза Мей ще го поиска от ЕС. Прогнозите са, че ще бъде одобрено и след това Великобритания ще се върне отново към големия брой стари варианти, които започват от брекзит без сделка и свършват с тоталната му отмяна.

Депутатите ще бъдат попитани дали искат отлагане до 30 юни, но при условие че одобрят сделката на премиера Тереза Мей до 20 март, преди срещата на върха на евролидерите в Брюксел. В противен случай отлагането може да е по-дълго и да съвпадне с провеждането на европейските избори през май, предупреди Мей.

Снимка: EPA

„Законът казва, че ще напуснем без сделка, ако такава не е договорена. Може да има кратко отлагане, за да се приложи договорената сделка в следващите няколко дни или по-дълго отлагане, ако не е постигнато споразумение. Но това значи, че трябва да се проведат евроизбори”, обясни британският премиер. 

Снимка: EPA

„Удължаването на член 50 сега е неизбежно, но това не е решение. Парламентът трябва да поеме контрол над ситуацията. Нека ние работим да намерим решение на кризата, в която се намира тази страна. От нас зависи да намерим решение, избрани сме за това”, категоричен беше лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако вотът бъде отхвърлен, вариантите са два – Великобритания напуска ЕС без сделка на 29 март или ще бъде свикан отново вот по сделката на Тереза Мей.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако бъде приет, премиерът ще поиска отлагане на брекзит от ЕС, и има 7 варианта за изход – без сделка, вот по нейната сделката, предоговаряне, референдум, избори, вот на недоверие или отмяна на брекзит.

Коментарът на Европа е: Има само два начина да се напусне ЕС – със или без сделка.

В кулоарите на британския парламент твърдят, че правителството по никакъв начин не показва, че държи контрол над ситуацията, и се опитва да извлече дивиденти от създалия се хаос.  

На фона на няснотата Европейският парламент прие спешен план по програмата за обмен на студенти заради брекзит. Депутатите единодушно приеха проектозакон, който гарантира, че студентите по „Еразмус” ще могат да завършат следването си без проблеми. Няма да има пречки за престоя им, нито ще се налага да плащат такси.