Точно два месеца след пожара парижката катедрала „Нотр Дам” отвори врати. Тази събота там се отслужва първата меса след трагедията.

На 15 април огънят изпепели голяма част от прочутата църква. 150 строителни работници са заети с възстановяването й.  Очаква се ремонтът да продължи с месеци.

В катедралата днес имаше точно 30 души. Бяха допуснати само няколко свещеници и доброволци, които са работили тук от момента на бедствието. Всички задължително носят каски на главите си. 

Първоначално се предвиждаше месата да се излъчва на огромен екран пред катедралата. Но от съображения за сигурност и тази възможност отпадна и площадът отпред остана отцепен.

Все още се подсигурява свода – най-деликатното място в структурата. Продължава да има риск от срутвания. Затова и разследването не е напреднало много. Но поне официално няма причина да се говори за криминално действие. 

Едва 9% жот обещаните 850 милиона евро дарения са събрани. Причината е административна - за да се ганартира пълна прозрачност особено за даренията на големите меценати.