Напрежение възникна в Словакия, след като в страната беше основана база на известния и близък до Кремъл рокерски клуб „Нощните вълци”. 

Президентът на страната определи това като заплаха за сигурността.

Базата на „Нощните вълци” се намира близо до град Търнава. Основаването ѝ предизвика бурни реакции. Президентът на Словакия Андрей Киска дори направи паралел с анексирането на Крим. 

„Това не са безобидни почитатели на моторите. „Нощните вълци” са инструмент на режим, който участва в окупацията на съседна държава”, категоричен беше той. 

Снимка: EPA

Йозеф Хамбалек оглавява националистическа група и е основател на клуба на „Нощните вълци” в Словакия. Според него твърденията на президента са безпочвени. 

„Вижте знамето, което държа на тази снимка – това е знамето на Словакия. Полякът до мен държи знамето на Полша. Ние сме патриоти, това може и да е руски клуб, но ние на първо място сме словаци”, увери той. 

В същото време Хамбалек се оказа в центъра на голям скандал. Той отправи заплахи към журналисти, снимали в района на базата. А на кадрите се вижда, че в базата има бракувани военни машини и дори танкове. 

„Нощни вълци” е първият и най-голям клуб на мотоциклетисти в Русия. Организацията е известна с това, че поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин. Нейни представители на няколко пъти посетиха и България.