Норвежката армия констатира засилване на руските военни дейности в Големия север (най-северните части на северното полукълбо) през изминалата година, предаде Франс прес.

Русия е засилила там и въздушните учения, се посочва в годишен доклад на генералния щаб на норвежките въоръжени сили.

Според доклада през 2014 г. армията е прехванала или идентифицирала в рамките на мисии за наблюдение, извършвани за НАТО, 74 руски самолета, летящи близо до националното въздушно пространство. Това е близо двойно повече в сравнение с 2012 г. и с 28% повече в сравнение с 2013 г.

Появата на руски самолети се е засилила в края на годината. В тези прелитания са участвали едновременно различни типове самолети, се допълва в документа.

"Засилването на ученията и тяхната нарастваща сложност говорят, че капацитетът на руската армия се подобрява все повече", заяви генерал Хаакон Брун-Хансен, началникът на генералния щаб на норвежките въоръжени сили при представянето на доклада.

В предговора на доклада обаче се подчертава, че Норвегия не възприема Русия като военна заплаха, но обещава да следи какво се случва в съседството. По примера на други страни от НАТО Норвегия преустанови военното сътрудничество с Русия след анексирането на Крим миналата година.

Командващата базата, от която излитат норвежките самолети за надзор на морските територии, полковник Ингвилд Йенсруд също каза, че има индикации за нарастване на руското военно присъствие в Големия север.

Един от тези знаци е отварянето наново в Колския полуостров на военновъздушни бази, използвани по време на Студената война. Друг знак е модернизирането на руската флотата, а трети - изпитанията на нови подводници и ракети.