Норвежкото правителство обяви, че връща задължителната карантина за пристигащите от пет европейски страни и няколко региона на съседните Дания и Швеция. Причината са растящите нива на разпространение на коронавируса в тях, предаде ДПА.

На пресконференция премиерът Ерна Сулберг заяви, че за Норвегия е настъпил "повратен момент" в пандемията и призова хората да спазват социалната дистанция и другите противоепидемични мерки, въведени за да бъде пресечено разпространението на вируса.

Считано от събота, пристигащите в Норвегия от Исландия, Малта, Нидерландия, Полша, Кипър и Фарьорските острови (които са част от Дания) трябва да се изолират доброволно за десет дни.
Изискването за карантината важи и за шест региона на Швеция и два на Дания.

"Всякакви пътувания в чужбина са свързани с риск от заразяване с коронавирус, дори такива в страни, за които Норвегия не изисква задължителна карантина при пристигане оттам", каза Сулберг.

Срокът на препоръката на норвежкото министерство на външните работи за избягване на неналожителните пътувания се продължава до 1 октомври, заяви норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде.

По думите на Сулберг Норвегия е със сравнително ниски нива на разпространение на заразата (около 10 случая на коронавирус на 100 000 души за последните две седмици), но броят на инфекциите се увеличава.

Сред критериите на Норвегия за отпадане на дадена страна от списъка за задължителна карантина за пристигащите оттам е това в нея за последните две седмици да не е имало повече от 20 нови случая на коронавирус на 100 000 души.

Норвежките препоръки се основават на данните от Норвежкия институт по обществено здраве.
Осло също така продължи до 24 август срока на временната забрана за влизане в норвежките пристанища на круизни плавателни съдове с повече от 100 души на борда.

Причина за въвеждането й стана неотдавнашен епидемичен взрив на борда на круизен кораб.