Норвегия ще се откаже окончателно от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и ще запази ваксината на "Джонсън и Джонсън" в бъдеще само за доброволци, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Министър-председателката Ерна Сулберг аргументира решението с редките, но сериозни рискове от усложнения след прилагането на тези ваксини, които използват една и съща технология - и двете са аденовирусни ваксини.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват използването на тези препарати да продължи, тъй като смятат, че ползите от тях надвишат рисковете.

На 11 март Норвегия преустанови употребата на ваксината на англо-шведската компания "АстраЗенека", която бе поставена под въпрос след появата на случаи на атипична тромбоза, и не предприе прилагане на ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън", за която има предположения, че предизвиква, макар и в изключително редки случаи, сходни странични ефекти.

Засега ваксината на "Джонсън и Джонсън" няма да се използва, но на този етап Осло не се отказва изцяло от нея.

"Искаме да създадем запаси за спешни случаи, които можем да използваме, ако инфекциите се увеличат или се провалят доставки от други производители на ваксини", каза на пресконференция Сулберг.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън", от която се поставя една доза (за разлика от тази на "АстраЗенека", при която са нужни две), може да бъде предлагана също на хора, които желаят да използват именно нея, допълни министър-председателката.

Решението е следствие от препоръките, изказани в понеделник от експерти, които, както и Норвежкият институт за обществено здраве, се обявиха за отпадане на ваксините "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" от националната имунизационна програма.

Докладът, изготвен по поръчка на норвежкото правителство, от друга страна, препоръчва да се даде възможност на доброволците да се ваксинират с тези препарати.