Норвегия трябва да изключи ваксините срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ и „Янсен“ от ваксинационната си програма заради риск от редки, но вредни странични въздействия, заяви назначена от правителството комисия, цитирана от Ройтерс.

В същото време, ако някои хора искат доброволно да получат някоя от тези ваксини, това трябва да им се разреши, добави комисията.

На 11 март норвежките власти преустановиха ваксинацията с продукта на „АстраЗенека“, след като малък брой млади ваксинирани бяха приети в болница заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити. Някои от тях по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за здравеопазване заяви, че ваксината на „АстраЗенека“ трябва напълно да отпадне от употреба, но правителството поиска допълнителни становища, включително за ваксината на „Янсен“, която още не е одобрена в Норвегия.

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия.