Консервативният министър-председател на Норвегия Ерна Солберг се готви за втори мандат в парламента, въпреки че партията ѝ остана втора на парламентарните избори с 25,1% от гласовете.

Консервативната партия (Партия "Хьойре") ще продължа съюза си с Партията на прогреса и с две по-малки дясноцентристки партии (Християнската народна партия и либералната партия "Венстре"). Заедно те получават 89 от общо 169 места.

Победата за коалицията на Солберг е историческа за страната, защото за първи път от 30 години гражданите на Норвегия преизбират консервативно насочено управление.

С минималните 2% разлика Работническата партия на Йонас Гаар Стьоре изпревари по вот партията на Солберг и остава най-голямата политическа формация, но въпреки това ще е в опозиция.

В новия парламент партиите, които няма да са в управлението, получават 79 места, 49 от които за Работническата партия.

Изборите в скандинавската страна тази година бяха стратегически важни, защото резултатите могат да повлияят на икономическото развитие на страната и в частност – на съдбата на петролната индустрия.

За Зелената партия и Червената гласуваха под 4% от избирателите, които са необходими за допълнителни места в парламента. Очакванията бяха за обратното – влиянието им в този парламент да бъде по-голямо.

Либералите и християндемократите минаха тази граница. Най-голям успех записа центристката партия, която почти удвои процентите си от изборите през 2013 г.

В речта си сред изборите Солберг заяви, че вече е поканила за коалиционни преговори лидерите на Прогресивната партия, на Либералната партия и на християндемократите.

Коалицията в този си вид ще бъде зависима от подкрепата на всички десни съюзници. Сред основните принципи на консерваторите е продължаване на петролните дейности в Арктическо море, както и ограничителна имиграционна политика. Връзките с Европейския съюз ще останат стабилни.

„Получихме подкрепа за още четири години, защото изпълнихме това, което обещахме – осигурихме работни места”, каза Солберг в Осло, когато благодари на гласоподавателите.

Коалицията ѝ, която загуби 4 места в парламента, ще е изправена пред сериозни предизвикателства, коментират международните агенции.

Британският „Файненшъл таймс” дори прогнозира, че новоизбраното правителство няма да оцелее за целия четиригодишен период. Според „Гардиън” победата на коалицията е повлияна от по-склонните към ограничаване добива на петрол политики на по-малките партии.