Нобеловата награда за медицина за 2014 г. беше присъдена на американеца от британски произход Джон О`Кийф и на норвежката двойка Мей-Брит и Едвард Мозер, съобщи АФП.

Лауреатите получават признанието заради откритията си за "клетките, които образуват система за геопозициониране в мозъка", нещо като вътрешен GPS, съобщи Нобеловият комитет.

Те открили как мозъкът разбира къде сме и успява да навигира от едно място на друго. Откритията им могат да обяснят защо пациенти с болестта на Алцхаймер не могат да разпознават заобикалящата ги среда.

Наградата се поделя на две - половината отива за американеца Джон О'Кийф, а другата половина - за норвежките изследователи.

Проф. О`Кийф от Университетския колеж в Лондон открил първата част от вътрешната система за позициониране на мозъка през 1971 г. Той показал, че набор от нервни клетки ставал активен всеки път, когато мишка се намира на определено място в стая. Различен набор от клетки се активира, когато мишката е на друго място. Проф. О`Кийф твърди, че тези "клетки на местоположението", които се намират в хипокампуса, образуват карта в мозъка.

Мей-Брит и Едвард Мозер са пионери в изследването на механизмите на мозъка за възпроизвеждане на пространството.

Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Миналата година Нобеловата награда бе присъдена на Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Зюдхоф за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия.

Раздаването на нобеловите награди продължава до края на седмицата. В четвъртък ще стане ясен носителят на Нобел за литература, а в петък - за мир. Спекулациите са, че наградата за мир ще отиде при разузнавача Едуард Сноудън.