Реномираното издание „Ню Йорк Таймс“ излезе с редакционна статия, в която призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом.

Продължава бурята от реакции отвъд Океана след телевизионния дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, определян като „катастрофален“ за настоящия президент.

Действащият президент на САЩ многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу основния му съперник.

„Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън. Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи“, написа нюйоркското издание.

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Според американските медии предизборният екип на държавния глава е прекарал вчерашния ден в телефонни разговори с конгресмени и донори на Демократическата партия, в опит да разсее тревогите им.

Байдън засега не се отказва, но на митинг призна слабото си представяне.

„Знам, че вече не съм млад. Не вървя както преди. Не говоря гладко, както преди. Не дебатирам толкова добре. Но знам, че казвам истината. Правя разлика между правилно и грешно. Знам как да върша тази работа. И като милиони американци – знам: когато те съборят на земята, се изправяш“, заяви президентът.