Ню Делхи забрани движението на половината частни автомобили в индийската столица. 20-милионният мегаполис се изправи пред най-лошото замърсяване за три години. Нивата на смог надвишават тези на Пекин повече от три пъти, съобщава БГНЕС.

Строителството бе забранено временно в края на миналата седмица в най-замърсената столица на света, а училищата са затворени до сряда, като градската управа раздава безплатни маски на децата.

Индийският Върховен съд обвини щатските власти, че не са предприели необходимите действия за справяне с адското замърсяване на въздуха. Според върховните магистрати властите прилагат трикове, вместо да вземат конкретни мерки, за да овладеят високите нива на замърсяване.

Снимка: Reuters

Със замърсяването, причинило бум на респираторни постъпвания в болниците и отклоняването на 37 полета в неделя, влезе в сила нов закон.

Той забранява автомобилите по столичните пътища, в зависимост от това дали регистрационният им номер завършва на четна или нечетна цифра.

Повече от 600 полицейски екипа са разположени на пътни кръстовища в столицата с правото да раздават глоби от 4000 рупии (близо 60 долара) на неспазващите забраната.

Освободени от ограниченията са седемте милиона мотоциклети и скутери в Делхи, градския транспорт и автомобили, превозващи само жени. Това предизвиква критики, че мерките са неефективни.

Заради бедствието, властите разположиха микробус с пречиствател на въздуха близо до емблематичния мраморен мавзолей „Тадж Махал“. Сградата е от 17-век и е на 250 км. южно от Делхи.

Снимка: Reuters

Нивата на праховите частици са с размери по-малко от 2,5 микрона - толкова малки, че навлизат дълбоко в дихателните пътища.

14 индийски градове, включително столицата, са сред първите 15 най-замърсени градове в света, според Световната здравна организация. В миналогодишно проучване се казва, че милион индийци умират преждевременно всяка година.