23 българи са били в района на земетресението, което удари Непал в събота. Част от тях са успели да се свържат с Министерство на външните работи, за другите са сигнализирали близките им, научи bTV от свои източници.

С двама от сънародниците ни, за които се знае, че са били в района на земетресението, към момента няма връзка. Сред тях първоначално беше и варненцът Александър Димитров, но той успя да се свърже с майка си.

Баща с трите си деца е бил половин час преди лавината в базовия лагер под Еверест. Последната информация от семейството е, че са добре.

"Всичко така започна да подскача, че трудно можех да стоя на краката си, приклекнах. Имахме късмет, че над нас нямаше стръмни канари, които да ни помелят във въртележката. Мушнах камерата, с която снимах снежната стихия в джоба, придърпах децата пред мен, доколкото можах с гръб към ударната вълна, клекнах и замижах", написа Стоян в социалната мрежа.

Екипът ни успя да се свърже с него. Той успокои, че вече са добре и, макар трусовете периодично да се повтарят, засега с децата са в безопасност.

На сигурно място вече е и фотографката Кристина Димитрова, за която вчера излезе информация, че е в неизвестност. Кристина вече е в Дубай, където живее.

Още трима българи са живи и здрави в Непал. Двама са в Намче Базар - неофициалната столица на планинските водачи, а една българка е в Катманду - всички те са се свързали с представителството ни в Делхи и са сигурно място.

В Катманду вече са и 12-те български алпинисти, които бяха на трекинг в Непал.

Броят на българите в района на земетресението не е окончателен, защото никой не може да каже с категоричност колко точно са сънародниците ни там в момента.

Непал е една от държавите, в които виза може да се получи и на границата. Много българи отиват там неорганизирано и единствено от тях зависи дали ще се свържат с посолството в Делхи, което обслужва Непал.

Комуникациите в столицата Катманду са силно нарушени и липсата на новини от там и информация за двамата ни сънародници може да се обясни с този факт.

МВнР и онлайн гиганти търсят оцелели след труса

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Към момента няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

Министерството призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.

Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; е-mail: crisis@mfa.bg

На интернет-страницата на Междуродния комитет на червения кръст - има обособена секция, в която можете търите онлайн информация за изчезнал ваш близък, след земетресението в Непал.

Междувременно, двата най-големи конкурента в интернет пространството също предлагат начини да проверите, дали някой ваш близък или познат, е в района на бедствието - това е услугата на Google, а това - на Facebook.

Хаос преди спасителната операция

Мащабна спасителна операция обеща ООН в Непал. Над 3 милиона евро помощи и спасители предложи Евросъюзът. Специално обучени екипи с кучета и апаратура пристигат от Съединените щати, Китай и Русия.

До дни в страната ще започне да идва и хуманитарна помощ.

Дотогава обаче хиляди непалци са на произвола на съдбата. Липсва храна, вода и елементарни условия. Хаосът продължава и в болниците. Там пристигат хилядите пострадали, извадени изпод руините. Налагат се спешни операции, хора имат проблеми с дишането заради прахта.

На летището в Катманду терминалът за пристигащи е полупразен. Там пристигат само спасители. Гишетата за заминаващи са претъпкани, а борбата за билети е отчайваща. Хиляди чужденци буквално спят на аерогарата в опит да заминат за някъде.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал