Няма пострадали българи при пожарите в Гърция, съобщиха от МВнР. Оттам съветват пътуващите към южната ни съседка да се информират за актуалната обстановка, за да избягват засегнатите от огъня райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Снимка: Reuters

Към момента на територията на Гърция има 46 огнища на пожари, като най-засегнат е остров Закинтос.

На остров Крит, в района на Иерапетра, горят горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя, но огънят е овладян частично. Горски масиви горят и в област Теспротия, на границата с Албания, но няма риск за жителите на района.

Силен пожар бушува и в Каламос, Атика, където огнената стихия е достигнала и опожарила домове. По нареждане на полицията и противопожарната служба, движението на моторни превозни средства в района на Каламос, Атика, е спряно.

Трафикът на превозни средства на входа на Капандриу и главната улица на Варнава до плажа е прекъснат, като движението се пренасочва към кръстовището на булевард Маркопулу с улица Агиу Апостолу. От миналата нощ в община Оропос, където се намира Каламос, е обявено извънредно положение.

Няколко хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си.

Снимка: Reuters

Над 40 пожарникари и три хеликоптера се борят със стихията. Не се съобщава за жертви, но има изгорели къщи.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220.