Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма необходимост от продължаване на извънредното положение заради разпространението на коронавирусяа в страната, съобщават македонските медии.

По конституция парламентът трябва да взима решения за обявяване на извънредно положение, но тъй като той е разпуснат, президентът е този, който обявява извънредно положение.

Досега Пендаровски обяви извънредно положение четири пъти, последното от които изтича на 13 юни.

"Знам, че повечето граждани изобщо не мислят за избори в период, когато имаме нарастване на броя на заразените с коронавирус, но все пак избори по време на корона са необходими, за да имаме парламент", каза президентът.

Той призова лидерите на политическите партии да се срещнат още днес и да разговарят за дата за провеждане на изборите.

"Езикът на омразата задълбочава разногласията, от март сме в комплексна здравна криза, а поради това, че Собранието е разпуснато, имаме елементи на конституционно-правна криза. Ако не се договорим за изборен процес, това ще означава влизане в дълбока криза“, каза Стево Пендаровски.

„Евентуалната правна и политическа криза може да прерасне в криза на сигурността. Призовавам публично Зоран Заев и Християн Мицкоски да седнем още днес и да намерим изход от тази ситуация, като поставим държавните интереси над личните. В противен случай ще отворим вратата за още една голяма криза и ще подкопаем усилията си да се справим с пандемията", подчерта Пендаровски.