Няма да има войски на НАТО на украинска територия, нито самолети на алианса във въздушното ѝ пространство. Това стана ясно на извънредната среща на външните министри на страните членки на НАТО.

„Възможно е идните дни да са по-лоши. Възможно е да загинат повече хора и да има повече разрушения от руските военни удари“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Неофициалните коментари са, че алиансът много внимава да не попадне в клопка и да се окаже страна в конфликта.

Извънредна среща не за взимане на решения, аз за демонстриране на единство в критичен момент.

„Ние не сме част от този конфликт и сме длъжни да гарантираме, че той няма да ескалира и да се разпространи извън Украйна, защото това би било още по-опустошително и по-опасно“, заяви Столтенберг.

„Ние не търсим конфликт, но ако конфликтът е насочен към нас, сме готови за това. Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО“, добави държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Затова и НАТО значително увеличава военно си присъствие по източния фланг.

„Засилването на присъствието на НАТО по източния фланг е по искане на няколко страни членки на НАТО. На този етап България не е поискала конкретно засилване на присъствието на територията на страната. Тепърва командващият на силите на НАТО ще представи комплект от мерки в тази посока“, заяви външният ни министър Теодора Генчовска.

Европа не изключва нови икономически санкции срещу Русия, стана ясно непосредствено преди втора извънредна среща на външните министри на ЕС. Не е табу дори горещата тема за доставките на руски нефт и газ.

„Видяхте, че всичко беше на масата, защото бяха взети някои мерки, които никой не очакваше. Така че всичко остава на масата“, заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел.

От Виена шефът на Международната агенция по атомна енергия заяви, че системите за сигурност на шесте реактора в Запорожката АЕЦ не са засегнати, но той е готов да замине за Украйна, за да обсъди сигурността на ядрените съоръжения на нейна територия.

ЕК пък обяви, че прекратява всякакво сътрудничество с Русия в областта на научните изследвания. Това се случва, след като близо 7000 руски учени публикуваха отворено писмо, за да заявят, че са против военните действия в Украйна.