Най-малко 80 души загинаха, а над 300 са ранени, след като кола бомба се взриви в центъра на афганистанската столица Кабул. Самоубийственият атентат е станал на метри от българското посолство града, съобщиха за bTV от Външното министерство.

„Към този момент няма информация за пострадали българи”, заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ефира на „Тази сутрин”. По думите му инцидентът се е случил в 8:30 ч. местно време в дипломатическия квартал в града, на около 500 м от българското представителство там.

„Нямаме данни атаката да е била насочена срещу българското посолство”, съобщи още Георгиев и обясни, че всичките петима души, които в момента живеят там, са невредими. Те ще бъдат временно евакуирани в посолството на Великобритания. 

Снимка: Reuters

В района на взрива се намират и други дипломатически представителства и административни сгради, както и президентският дворец. Именно затова мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс.

Има нанесени материални щети върху сградата на българското посолство, както и на и съседните сгради. По думите на зам.-министъра на външните работи има счупени врати и прозорци на сградата на представителството ни в града.

Взривът е нанесъл сериозни щети в радиус от сто метра. Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Снимки и видеа в социалните мрежи показват как над града се разстила голям облак от черен дим след експлозията.

Снимка: Reuters

Местните власти са отцепили района, а обстоятелствата около инцидента се изясняват.

В началото на май осем цивилни афганистанци бяха убити, а двайсетина ранени при друг самоубийствен атентат срещу военен конвой на САЩ близо до американското посолство в Кабул.

Вижте повече във видеото: